Konkurrencedeltagernes gode råd

 

Martins gode råd udløser en is: Back to basic – Find glæden ved havearbejde og tilbage til de reelle værdier, nemlig at GÅ I HAVEN. Gi’ ungerne en is, hvis de vil hjælpe en times tid. Glæden ved en flot have uden sprøjemiddel virker ret godt på humøret! Og vi er i en tid, hvor det faktisk er noget, man kan prale med 😉
Søren opfordrer til at nyde dyrelivet: Naturpleje = Indsekter kommer tilbage = Flere fugle i haven
Lone er nede på alle fire: Knofedt – det vil sige, ned på alle fire og fjern det du synes er ukrudt og ikke skal være i din have. Alternativ lad ukrudtet være og tænk på miljøet.
Der er en klør fem fra Dorthe: Brug klør fem og knofedt
Daniel vælger hængekøjen: Jeg lader egentlig bare græsset gro uden at sprøjte.
Dann haben wir anderen Methoden, skriver Henrik: Brug knofedt. Vi bruger også gas, kogende vand og eddike*. Ingen sprøjtegifte her på vores matrikel.
Egon kender sit ukrudt: Brug plænelufter for at komme af med mos. Mælkebøtter og skvalderkål hakkes op med håndkraft ( før mælkebøtterne blomstrer, så de ikke spredes.  Luge og hakker, kultivator med håndkraft.
Kirsten anbefaler en mælkebøtteplukker: Kultiver, riv eller pil ukrudt op. Speciel en til at tage mælkebøtter i græsplænen og mellem fliserne, har vi købt en kost, som bruges til det.
Vicki er nede på alle fire: Istedet for at bruge gift, så må man ned på alle 4 og fjerne ukrudt
Charlotte er på knæ: Ned på knæ og kom i gang
Peters gode råd er at bruge fingrene: Hakkejern, fingrene og evt. gasbrænder.
Michael råder os til planlægge ukrudtsbekæmpelsen: Ved anlæg af ny terrasse, har vi lavet lidt større mellemrum mellem fliserne og sået til med græs. Så kommer der ikke noget ukrudt og man kan nemt køre henover med plæneklipperen.
Peter går med kniv: Absolut ingen eddike*. Derimod hakke, hænder og fingre og måske en kniv til mælkebøtter i plænen.
Lone har indrettet et jern: Hårdt arbejde, ned på knæ og brug et dertil indrettet jern.
Flemming råder os til at tage stilling: Af hensyn til miljøet og til naturen.
Mette bruger ukrudtet i sin smoothie: Vi bruger noget af vores ukrudt samt de brændenælder vi lige kommer forbi i smoothies og juice. Skvalderkål kan bruges i salaten og i bagværk. Man får et andet forhold til ukrudt når man spiser det.
Der er guldjordbær hjemme hos Jeppe: Benyt bunddække i bede(guldjordbær er meget effektiv)
Edith har ét kort råd: Knofedt
Hjemme hos Dan løser skruetrækkeren opgaven: Jeg bruger en gammeldags skruetrækker også ned på alle 4 og lirke ukrudtet op. Det er ikke så fancy men det virker og man undgå at bruge alt mulig gift.
Inge-Marie nyder hendes flotte ukrudt: Vælg at mange urter ikke ér ukrudt. I min have gror mælkebøtter, bellis, vorterod med flere. De lyser op og er tegn på forår, sommer og glæde. Så planter, som dominerer ukrudt. F.eks. blomsterkarse. En plæneklipper kan anvendes hyppigt og de fleste uønskede urter dør
Hos Dorthe står de på spring efter en regnbyge: Bruge sine hænder. Og fjer udkrudt efter regnvejr. Eller bruge kogevand . Bruge de hjælper midler i have redskaber man har.
Ingerlise genbruger kartoffelvandet: Brug vandet fra dine kogte kartofler
Mona viser ingen nåde: Ukrudt er beplantning der vokser på uønsket steder -bøj dig ned og hiv fat og op eller gør brug af dette: Kogende vand,  det udrydder selv det mest genstridige ukrudt  så frem med elkedlen eller cookeren så er du beredt til uønsket beplantning i haven.
Hos Marianne bruger de økogødning: Sprøjt aldrig med giftstoffer Brug kun økogødning
Jeppe brænder de sidste rester: – hårdt arbejde – hvor hårdt arbejde ikke rækker kan en ukrudtsbrænder måske gøre det, men hårdt arbejde er at foretrække.
René sylter sit ukrudt: Sprøjt med eddike*
Lone pudser kaniner på mælkebøtterne: Køb nogle kaniner og sæt dem igang med at spise mælkebøtterne Alternativt brug en mælkebøttestikker og knofedt.
Felix slipper hønsene løs: – klip græsset hyppiger – luge på knæ – slippe hønsene løs
Katharina laver brændenældegødning: Vi gøder med vores egen brændenældegødning og samler ellers larver fra (kål)planterne. Naturen må vel også gerne være her.
Lenes overbærenhed har også sine grænser: Min have har været sprøjtefri i over 20 år. Jeg bruger mekanisk rensning (klør fem) de steder der ikke skal være ukrudt. Men jeg er ikke så bange for ukrudt, kun min køkkenhave og gårdsplads bliver holdt ukrudtsfri
Nikolai manipulere ungerne til det grove arbejde: Et mælkebøttejern og en hyggetur i haven hvor ungerne er med – de er detektiver og skal finde mælkebøtterne og så tager man den op og videre til den næste.
Bitten bruger fedt – knofedt! Knofedt samt fokus på en mere naturlig “vild” have.
Jesper har styr på sit årshjul: Være aktiv i haven og være på forkant med at fjerne ukrudt så bliver det aldrig slemt #knofedt
Der er Carpe diem fra Ditte: Slut fred med mælkebøtterne. Det er i virkeligheden en fantastisk plante. Den løsner jorden, og henter næring dybt dybt nede. Har man mange, kan jorden mangle feks kalk, for det henter de op, og når de formulder, er jorden kalket helt naturligt. De skulle endda forsvinde helt af sig selv, når jorden er blevet kalket og løsnet nok.
Birthe bruger få, men vigtige ord: Knofedt.
Jens har kastet håndklædet i ringen: Lad ukrudtet være, det er BIODIVERSITET
Der er chips og cola som belønning hjemme hos Tina: Jeg kan anbefale den gode gammeldags måde. Handsker og knofedt. Det går hurtigere hvis du før du starter sætter cola og chips rundt i haven som belønning. Skål
Brian vender jorden: Brug hakkejern så du ikke vender for mange frø og får dem op og spire
Mona putter sit ukrudt i bollerne: Skvalderkål plukker jeg de nye skud og de bliver så brugt til ukrudtsboller  Skvalderkål som jeg overser får lov til at blomster til gavn for insekterne.
Gitte går i gang i god tid: Start tidligt med at luge, så er det meget lettere senere på sommeren. Da det første ikke nåede at blomstre og sprede sig.  Plant stauderne tæt, så der ikke er fri jodt til ukrudt.
Dorthe vil ikke spise gift: Mælkebøtter og skvalderkål skal absolut ikke sprøjtes. For mine madvarer skal være usprøjtede – der skal ikke være gift i min mad- Det er meget at det, som vi kalder ukrudt, som kan spises og faktisk smager godt
Torben tager det hårde slid: Ned på alle fire og i gang med håndkraft for at fjerne ukrudt.  Det er hårdt men det virker. Mos mellem fliser tager jeg med en pind hvor jeg har monteret en skrue på så det nemt kommer op
Else Jeg renser fliser med kogende vand
Leo Hårdt og rettidigt arbejde med at luge tage mælkebøtte op med rødderne
Tove Lad være med at være så kritisk. Start i god tid så er arbejdet ikke så slem
Vita Pluk blomsterne af mælkebøtterne inden de går i frø. Så får du ikke mange mælkebøtter året efter.
Charlotte Førhen var jeg ikke bleg for at bruge gift mod ukrudt i stenbede og imellem fliser, da det er næsten umuligt at rive ukrudt op igennem  Men så boede jeg ved siden af de sødeste havemennesker, der ikke ku drømme om at bruge gift  Så tænkte jeg at jeg må finde en anden løsning, og det blev så en ukrudtsbrænder I dag nyder jeg at gå en tur med brænderen. Især efter jeg er stoppet med at ryge cigaretter! To fluer med et smæk: Ukrudtet forsvinder og jeg får lidt røg
Heidi Spis ukrudtet. Man kan lave fantastisk mad med mælkebøtter, Bellis, brændenælder og skvalderkål mm. Lad det gro vildt i områder af haven til gavn for naturen.
Lene Start tidligt ingen alt ukrudt spreder frø. Rens op manuelt med en jakke mellem fliser og fyld op med ‘No grow’ sand imellem. Så holder fliserne sig pænt i flere år. Hvis der skulle komme lidt, kan man svitse med en elektrisk ukrudtsbrænder.
Danny Man anskaffer sig selvfølgelig én robotplæneklipper – den holder græsset i et pænt niveau samt at den med tiden lader græsset vinde over eventuel mos & ukrudt
Jan Brug en mekanisk rensning af ukrudt mellem fliserne. Effektivt og hurtig.
Steffen Det bedste råd er at undgå gift i haven. Det er fin motion at klare det på gammeldags maner og rent faktisk er der meget “ukrudt” der er pænt og blomstrende.
Marianne 2 gode råd. Lav områder i din have som kan være og vokse vildt. Det vil tiltrække mange insekter og du får et område som naturen selv passer. Mit næste råd er at trække ukrudtet op, start allerede nu, gør det til en vane for hele familien at når man ser et stykke ukrudt så trækkes det op. Så bliver det aldrig så slemt.
Bente Vores gode råd er kogende vand så dør den ukrudt som kommer op mellem stenene på vores terrasse.
Kirsten Brug fliserenser i fuge. Fej sand rundt på fliserne, det tager algerne. Brug hakke og rive i bed til at fjerne ukrudt.
Bente Sprøjter med eddike*
Kirsten Få en robot plæneklipper – den klipper græsset så ofte at der ikke kommer blomster på dit ukrudt i græsplænen. Du kan også spare på gødningen og det afklippede græs skal ikke køres på genbrugspladsen.
Hanne Frisk luft og havearbejde i passende mængder er sundt. Haven behøver ikke at være “ ukrudtsfri “.
Ingrid Vi anskaffede os en robotplæneklipper for 3 år siden og har siden da ikke brugt sprøjtemidler på vores græsplæne fordi den regelmæssige klipning holder ukrudtet væk hvis jeg skulle være den heldige ville jeg forære robotplæneklipperen til min søde mor som ikke kan klippe plænen selv mere
Lars Hej, knofedt, gasbrænder og eddike*.
Bente Jeg samler mit kaffegrums og hælder det ud langs husmurene så jeg bliver fri for myrer
Rikke Sprøjt med eddike* vand med salt og et skvæt opvaskemiddel i for at fjerne alger på fliserne. Blend bananskræl, æbleskræl mm og hæld det sammen med regnopsamlings vand. Det er super gødning til planterne
Dorthe Ukrudt er “planter, der gror hvor de ikke skal, ifølge det menneske, som ejer eller driver et land- eller vandområde” iflg. Wikipedia. I vores haver er alle planter velkomne og vi har derfor intet ukrudt!
Lars Vi har ikke anvendt ukrudtsmidler i vores have og har haft huset siden april 1985. Vi fjerner ukrudt eller planter så jorden dækkes og ukrudt hæmmes. Gode råd: Fjern ukrudtet tidligt i foråret, håndlugning eller hakke/skuffejern, så er det nemmere at holde i ave senere. Lav en del af haven om til “vild” have til gavn for insekter. Gør havearbejde til en del at dit fitness.
Vagn Brug et hakkejern til at fjerne uønskede planter i haven og græsplænen.
Benny Lad det gro
Irma Ned på knæ og hive/trække ukrudt op – og husk – det skal i de grønne spande eller i kompotbeholderen På med handsker og hiv det op, eller nyd det – for ukrudt kan være smukt ar se på
Ida Vi sprøjter ikke, da vi gerne vil undgå gift i både drikkevandet, men også i de grøntsager vi dyrker i vores have. Vi luger ukrudt på gammeldags manèr, nede på alle 4. Vores køkkenhave har vi flyttet op i højbede, for at lette lugearbejdet. I vores bede sørger vi for at have planter der gør det sværere for ukrudt at slå sig ned.
Marianne Gasbrænder til fortorvet. Bedene er “vilde med vilje” – og faktisk flotte (skvalderkål får en meget smuk blomst), selve skvalderkålen (nye) kan spises, ligesom brændenælder og mælkebøtter. Mølkebøtterne i plænen river vi dog op med Fiskars mælkebøttefjerner. Fliserne renser vi med en Kwern Greenbuster (kører på benzin) én gang om året.
Inge-Lise Tænk jer om Ingen gift
Jesper Brug kun håndkraft med løvrive og andre have redskaber
Jens Fjern ofte ukrudt, så det ikke når at sprede frø
Dorte Har bekæmpet skvalderkål ved at så græs på arealet med skvalderkål, for så at slå græsset og skvalderkålen indtil skvalderkålen udpines og dør.
Eva Accepter det du har i haven eller fjern det med håndkraft. Så går der længere inden det kommer frem igen. Eller lad haven være naturlig i nogle områder  det er godt for dyreriget. Og kaninen elsker det
Mette Holder ukrudtet ned ved at være bruge 1 om ugen allerede fra marts, inden det tager helt overhånd.
Poul Brug håndkraft og ukrudtsjern. Sundt forbkrop og miljø
Jesper Ukrudt er egentlig bare planter der vokser hvor vi ikke ønsker det. Lad planterne (ukrudtet) være og på et tidpunkt kommer der blomst og den ser flot ud  skal den fjernes så brug “klør fem
Eva Brug en lille spids haveskovl eller en kniv, så er det bare at gå igang med mælkebøtterne
Anja Jeg har mange brændenælder på grunden. De fjernes lettest nu her i foråret med en greb, inden de vokser til. Og det gælder generelt, vær ovre “ukrudtet” her i foråret, så forebygger man en del tilvækst.
Jette Først og fremmest et godt skuffejern. Så kommer man altså langt – og en god bog eller godt musik i ørerne imens. Alternativt bruger jeg salt – én gang inden ukrudtet kommer mellem fliserne drysser jeg salt og sand og det holder ret effektivt ukrudtet væk. Også i indkørslen mellem det grå granit.
Bjarne Ænder!
Ilsa Hakke eller kultivator
Monalisa det er nemt at bruge kogende vand, eller en gasbrænder, det kogende vand er nok bedst, hvis det er i nærheden af hække og lign. man skal fjerne ukrudt
Lars Jeg bruger en gl skruetrækker med lige kærv til at fjerne “ukrudt” og mellem fliserne bruger jeg en el-drevet ukrudtsbrænder
Bente Knofedt, en god hakke og rive. Eller ned på alle fire.
Michael Slå græsset tit, men ikke for kort.
Marit Stik mælkebøtterne op af græsplænen med en kniv, brug hakke og kultivator regelmæssigt i haven
Bianca Jeg lader hunden lede efter godbidder der hvor der er mest mos i græsplænen, så kradser han lidt op i det.
Jette Sprøjtefri have bruger kun rent vand til mine blomster
Michael Knofedt og hakkejern og mosrive eller plænelufter og kalk.
Michael Knofedt og hakkejern og mosrive eller plænelufter og kalk.
Britta En tur gennem haven hver dag med en ukrudtsstikker holder bede og plæne ryddelige og nydelige
Henning Brug en gasbrænder.
Bodil Hakkejern og kultivator bruges hver dag – 1 times tid eller 1 halv time afhængig af havens størrelse. Så får man lys (d-vitamin) frisk luft og motion samtidig. Lad mobilen blive inde – så får man også tid til at hvile hjernen og tænke efter    ……….ville ønske, at jeg selv kunne efterleve det
Flemming Man skal ned på knæ og fjerne ukrudtet
Maria Mit bedste råd er at bruge et skuffejern, en rive eller en gasbrænder. Alt efter hvilken skags ukrudt du skal have fjernet.
Jane Knofedt- vær hurtig ude, når ukrudtet viser sig. Eller lav områder i haven, hvor naturen får lov at være natur. Så evt. markblomster og lav “insekthotellet”
Jan Sæt haven fri. Etablering af sommerfugle bed. Selv ukrudt kan jo gavne en have. Udsendelsen med Bonderøven i Hjørring kommune, var lærerigt.
Laila Bruger ikke selv sprøjtemidler i haven
Lykke Jeg bruger skuffel jern allerede fra det tidl forår og har lagt de afklippede grene fra juletræet ved hindbærbuskene hvor skvalderkål plejer at vælte frem Det mindste ukrudten
Allan Hvis man er i gang i god tid med hænderne så bliver det ikke så uoverskuelig, god knofedt og så igang. Du spare det at gå til fitness. Til tider kan der anvendes eddike* som erstatning for gift.
Lars Undgå sprøjtemidler, brug knofedt, bedre fitness findes ikke.
Birgitte Slå græsset ofte, så holder du ukrudtet nede. Brug gasbrænder jævnligt til ukrudt i grus og mellem fliserne.
Kasper Hver gang jeg går en tur i haven har jeg min mælkebøtte fjerner med så bliver de aldrig for meget at gå hele græsplænen igennem
Vibeke Sørg for at starte lugning i haven tidligt på året, og forsæt gennem sommerhalvåret, plant bunddække, og efter nogle få år har du en have med meget lidt ukrudt.  Derudover sørg for at lade visne blade og småt haveaffald ligge vinteren over. Så du får en god jordstruktur, og naturlig gødning til din have.
Erik Rå manpower, op med rod og resten kultiveres.
Linda Start tidligt og vær over det Brug en mælkebøttetang, der tager hele roden med op Brug en plænelufter til mosset, det ER effektivt En robotklipper gør også underværker
Hans Ligning, bruger hakkejern, når du gør det 1 gang om ugen, så ukrudt ikke kan få luft, dør det.
Michelle ukrudt er en fællesbetegnelse som andre har bestemt sig for at kategorisere vores planter i .. Nyd det grønne og blomstrende   og er der noget der skal fjernes så er det manuelt arbejde der skal til
Flemming Kultiver 1 gang i ugen i bede. Gøde græsplænen og slå ofte græs (gerne med robot, så minimerer man mos i plænen)
Julie Mit gode råd er….rå muskelstyrke. Altså f.eks. når man bruger sin mælkebøttefjerner. Der kan børnene også hjælpe med.
Peter Jeg hiver hvert stykke ukrudt op med en af disse smarte tænger 2 gange om året. Lige inden græsplænen skal vertikalskæres og luftes. På den måde bliver hullerne fra hvor ukrudtet var også næsten fyldt op igen.
Peter Brug 2 fingre
Inge Brug knofedt. Hakkejern, luge med hænderne.
Georg Hænder, hakke og rive – noget kan hakkes og andet skal op med rod
Hans Ukrudt under nyplantede frugttræer holdes nemt væk ved hjælp af et lag træflis ellerbarkflis.
Claus Jeg stikker dem ug med en skarp genstand.
Brian Børnene elsker at hjælpe i haven så vi bruger havearbejdet som en fælles aktivitet.
Dion Mælkebøtter skal blot “stikkes” i plænen.
Mia Jeg fjerner altid ukrudt lige efter regnvejr. Så er rødderne meget nemmere at få op, og dermed få det hele med. Jeg anvender også kogende vand, da ukrudtet derved fordamper sig ihjel
Mette Spis dit ukrudt ! -Både skvalderkål og mælkebøtter er spiselige, og endda sprængfyldt med vitaminer. Når noget har nytteværdi, ser vi på der med mildere øjne, i stedet for at irritere os over det. Måske er det også anledning til at få en ‘vildere have’ til glæde for insekterne 🙂
Berit Robotplæneklipper vil være rigtig godt Har en stor have med bare græs.
Shawi Brug eddike*
Karen Vi har nu siden 1987 boet på vores lille bondegård. Vi har nu i 25 år ikke anvendt sprøjtemidler -og vi har dyrket masser af grøntsager og bruger jorddække som ukrudtsbekæmpelse – derudover selvfølgelig knofedt -hakkejern og rive Arbejde i haven er terapi og en lise for sjælen.
Bjarne Frem med skraber for at tage ukrudtet mellem fliserne:-)
Bente Bar lad det gro!
Poul Brug gasbrænder
Anne Slå græsset tit, riv mos op og nyd synet af en smuk plæne, selv om der er mos i den. Vores småfugle henter redemateriale (mos) i plænen. Så er det ordnet.
Hanna Bruger altid kogt vand. Opsamler i spande og koger det derefter. Det virker så godt herhjemme..
Anette Brug en gammel hynde fra en havestol,  en lille skovl, handsker, en spand til ukrudt og et krus til kaffe og en termokande kaffe.
Thomas Tag en ordentlig tur i haven i foråret, så skal man bare nipse resten af året.
Flemming Jeg bruger absolut ikke sprøjtemidler, bruger en hakke og fingre og det går meget fint.
Gitte Bruge hakke og fliseranse til ukrudt i haven
Karina Holde ukrudtet nede og vande mellem fliserne med kogende vand tilsat eddike*.
Henrik Varmt vand og eddike* tager fint ukrudtet
Gitte Vi bruger ikke gift i vores have men har dyr der spiser det og ellers er god gammeldags havearbejde sundt for tankerne. Gevinsten med sprøjtefri have er jo også at der kommer mange flere insekter og fugle til haven
Judith Vi klipper vores græsplæne så forsvinder mælkebøtter af dig selv
Anni Brug håndkraft En mælkebøttekniv til ca 10-15 kr er effektiv og kan anbefales et par gange om året eller med på en lille aftentur i haven… effektiv
Ida Plant tæt, så der ikke er plads til ukrudt – skulle der komme lidt ukrudt, så sørg for at det ikke står så længe , at det spreder frø
Jonna Brug en mælkebøtte-optager og lev med en flot grøn græsplæne, der godt må have tusindfryd og mos. Lav et hjørne med “vild natur” til insekter og pindsvin. Pindsvin spiser snegle. Sæt fuglekasser op, se spiser mange insekter m.m.
Jolande Man kan låne et par får til at rydde ukrudtet. De elsker at spise alle mælkebøtter.
Heidi Man kan hælde sit opvaskevand ud over fx roser for at bekæmpe bladlus. Man kan benytter en ukrudtsbrænder i stedet for kemikalier Man kan komme ukrudtsdug i havekrukker for at holde snegle og myrer væk fra krukkerne
Louise Græsplæne, bede og masser af kærlighed til haven. Bede med granit og blomsterkrukker. Så er farlig sprøjtegift ikke nødvendigt, det skader naturen og vandet
Frank Læg dig ned på knæ .og gør som vi har gjort altid .når vi tager mælkebøtte op med en gammel brugt stemmejern.
Poul Frem med hakkejernet.
Lissy Når jeg bliver minister, kan alle se frem til at betale dobbelt grundejerskat, hvis der ikke dyrkes mindst purløg, persille mv til eget forbrug UDEN giftstoffer – pengene skal bruges til grøn energi
Gitte Fejer terrassen ofte, så der ikke er smuds’ i mellem fliserne og bruger kogende vand hvis der skulle dukke en mælkebøtte op
Mads Hækken bliver klippet, græsset bliver slået – resten er lidt til den vilde side. Fuglene og insekterne er vilde med det.
Tommi Vi har en hønsegård hvor vi har lavet en låge ud til vores have. Den bruger vores høns og løbeænder hver dag og går rundt i haven og tager hvad de kan finde. Bag haven har vi en mark på 1500kvm hvor vi har køkkenhave. Her lukker vi vores løbeænder ud så snart det kommer op af jorden. De tager nemlig kun snegle og ukrudt og ikke grønsagerne.
Andreas Der hvor vi har valgt at have græsplæne kører en robotkliperen hver anden dag, det har 3 fordele, 1) har aldrig haft en pænere græsplæne. 2. Skulle der være troldblomster i græsset, så har de ikke en chance. 3. Der er ingen muldvarper da viberationerne fra robotten kan de ikke lide. 4) Så kan man lave noget andet mens den passer plænen. 5) Mos i plænen forsvinder gradvis allerede i forsommeren. Den opmærksomme læser vil have fundet ud af der kom lidt flere på ovenstående liste hen af vejen. Gårdspladser hvis man har en sådan. Grus en gammel havetraktor og riv gruset en gang om ugen! Lær at sætte pris på en have, vild med vilje. Mange ukrut arter har jo nogle gode formål i forhold til indsekter og også fugle faktisk. Som f.eks tidsler, når de blomstre er der masser af indsekter, når de så går over i frø-stadie, kan man være heldig at få besøg at Stillits fuglen som plukker frøerne før de flyver af stilkene. En utrolig flot fugl. Så mit råd flyt holdningerne lidt og nyd det som naturen kan! Resten klør 5
Kim Eddike* brænder hakkejern
John Opsamle regnvandet, samt acceptere haven som vilt og blomsterne der kommer har også flotte faver
Preben Bøj dig forover eller sæt dig ned og nippe ukrudt med fingrene. Og nyd vejret. Husk det ikke er vejret men påklædning der kan fejle.
Linda Start tidligt og vær over det Brug en mælkebøttetang, der tager hele roden med op Brug en plænelufter Brug en robotklipper (den mangler jeg lige)
Rikke Inkluder vild med vilje i din have samtidig med ikke at bruge diverse gifte, det er win win for både mennesker og dyr.
Lone En brugt og gammel grillkniv mellem fliserne til at fjerne mos og ukrudt. Dertil en rigtig god lydbog
Solveig Du må ned på knæ, med et lugejern eller en gammel udtjent kniv så kan ukrudt godt sige farvel og du kan nyde en ukrudtsfri have
Karen Jeg rykker uønskede planter op og giver dem til vores 7 høns. De bliver så glade
Flemming Ved ikke med gode råd, meget er bare fysisk arbejde Men til gengæld hvis man kommer i bund og lige river det over engang i ugen så er det ret nemt. Jeg har dog også en hjørne i haven hvor det har fået frit spil og gror vildt, det er også lidt hyggeligt
Nikolaj Den bedste måde er at fjerne ukrudtet med hænderne ( og lidt hånd værktøj til haven ) så er det også væk med det samme
Vita jeg bruger mit kartoffelvand til at vande fliser med – mosset forsvinder.
Bente Det klare William mit barnebarn på 6år,har altid friske blomster på bordet.
Søren En have skal have lov til at blive benyttet til leg, afslapning og vigtigst af alt, uden sprøjtemidler. Mine børnebørn leger tit i vores have og de skal selv bestemme når de bliver voksne, om de vil bruge sprøjtemidler( forhåbentlig ikke) i dets egne haver, derfor bruger jeg intet, jeg er ikke vild med pesticider
Kasper Den bedste måde at fjerne ukrudt på uden gift er gas, ukrudtskniv/mælkebøttekniv. Eller ved at Slå græsset jævnligt og tæt med en klippehøjde på to centimeter. Hvis du stresser mælkebøtter og andet ukrudt ved at klippe dem måske en eller to gange om ugen, så kan du holde de værste ukrudtsplanter nede.
Anne Man skal luge ukrudt jævnligt!
Hanna Sæt morfar og mormor til at hive ukrudtet op, mens forældrene er på job
Janne Vi planter bunddække i bedene, så der ikke er “plads” til ukrudt. Og skal vi anlægge et nyt bed så sætter vi kartofler først fordi det renser jorden for ukrudt.
Anni Sprøjter ikke men klarer det ved håndkraft… Plænen lyves med en lille mælkebøttetang. Hvis der er lus i blomsterne klares det med vand, sæbe og evt sprit hvis det er slemt…
Mike Mit gode råd (valgfri) 1) Brug et hakkejern. 2) Inkluder børnene. De synes oftest det er sjovt at hjælpe, imens de er små. 3) Fjern ukrudt om aftenen, når det ikke er så varmt udenfor. 4) Brug en ukrudtsbrænder, men pas på når det er meget tørt ude! 5) Efterfyld fugerne imellem fliserne med fugesand, så ukrudtet har sværere ved at få fat.
Vivi Jeg bruger mine hænder, elsker at luge, ren terapi for hjernen
Karin Mælkebøtter: Det tager ca 2 år at rydde en græsplæne/blomsterbed. jeg har gjort det! – fjern alle blomster og knopper ca hver 3 dag og især inden plæneklipning. Det er et hårdt arbejde, men det virker. Efter 2. sommer var der ingen mælkebøtter tilbage. – Første sommer er den værste. næste sommer er der ikke så mange. Men tjek ca hver 3 dag.
John Brug næverne mod ukrudt i bede og på græsplæne og undlad gift i drivhuset. Så kan alle frugter og grønsager spises lige fra planten.
Lissi Det kogende vand fra kartoflerne hældes over ukrudtet imellem fliserne Eddike*/eddikesyre blandet op med vand i sprøjteflaske sprøjtes på mælkebøtter i græsplænen.
Karin Jeg bruger en mælkbøtteoptrækker fra fiskars og en elektrisk ukrudtsbrænder mellem fliserne.
Ole Alle mældebøtter tages op med rod og derefter fylder du groft salt i hullet så er du fri for mælkebøtter har gjort dt det virker men det er et stort stykke arbejde.
Torben Plant noget der kommer op hvert år, så er du fri for at bruge disse ting.
Hanne Håndluger og kultiverer min lille have og en robot plæneklipper vil gøre underværker
Tine Jeg bruger små lette gasflasker fra jem og fix. Det er helt terapeutisk at gå rundt med den lille fikse gasbrænder. Det skal gøres ret ofte og i opløbet, men er en hyggelig beskæftigelse. Hvis det er for tørt gør jeg det ikke pga brandfaren. Nogle gange koger jeg en stor kande vand i elkedlen og hælder ud over ukrudtsplanterne. Det nemmeste råd er også at acceptere lidt ukrudt her og der. Ikke blive fanatisk. God sommer
Finn Mit råd er, en rigtig god robotplæneklipper, holder ukrudt og mos nede, samt ingen muldvarper, samt bioklip er rigtig god gødning
Thomas Kogende vand på ukrudt i indkørselen virker fint
Kurt og Henny Vi beskytter grundvandet ved at bruge vores kræfter på at kultiverer haven, og fjerner ukrudtet ved håndkraft, afslået græs lægger vi i bunden af hækken, som så lukker af for nyt ukrudt. Vi bruger kompostbeholderen til blade, blomsterafklip, samt køkkengrønsagsaffald, som så derefter bruges som gødning i haven.
Kirsten Jeg stikker altid mælkebøtter med en gammel skruetrækker eller en gammel saks, hvor jeg lige vælter roden opad, så hele tiden kommer med op. Vi bruger aldrig gift.
Ulla Intensiv undervisning af mine elever hvad man kan gøre i stedet. 1. Acceptere haven som den gør. 2. Brug skuffejern, rive, skovl m. m i stedet for 3. Tænk 10 år frem
Mette Drys tørret kaffegrums og græsafklip mellem rækkerne i havens køkkenhave. Det gøder afgrøderne og kan holde ukrudt nede, og kaffegrums kan endda også holde f.eks. gulerodsfluer væk.
Lis Brug gamle huskeråd og knofedt !
Kirsten Kartoffelcandet (med salt i) skal hældes ud i revnerne mellem terrassefliserne. Det kvæler det spirende ukrudt. Også godt med andet kogende vand, som så lige tilsættes en sjat eddike*.
Mikkel Luft plænen og fjern mos med en vertikalskærer og græsrive
Peter Hakkejern. Knofedt og evt Gasbrænder. Ingen en eddike* eller syre.
Thomas Fremfor brug af kemikalier på fliseterasse, bruges et lag sand, som fejes frem og tilbage på og mellem fliserne. Dette forsættes evt. et par dage – alt efter mængden af alger. Almen ukrudt bruges et skuffejern eller alternativ en ukrudtsbrænder. Ukrudt imellem fliser og stenbelægning fjernes med den velkendte fugerenser. Det tager tid – men en dag i solen skader intet.
Malene Fremfor brug af kemikalier på fliseterasse, bruges et lag sand, som fejes frem og tilbage på og mellem fliserne. Dette forsættes evt. et par dage – alt efter mængden af alger. Almen ukrudt bruges et skuffejern eller alternativ en ukrudtsbrænder. Ukrudt imellem fliser og stenbelægning fjernes med den velkendte fugerenser. Det tager tid – men en dag i solen skader intet.
Rikke Jeg prøver at plante, så der er noget til bier og insekter fra tidligt forår til sent, og jeg bruger selvfølgelig ikke sprøjtegift. Jeg har ikke en stor flagstang, laver I også små flag?
Carsten Du skal nyde den have som den er, en vild have med smukke blomster, buske og træer gør at der kommer et rigt fugle og dyreliv og de trives. Ukrudts planter er også smukke det er bare os der benævner det “ukrudt” og de skal bare holdes lidt nede løbende (hiv det op) når vi alligevel går i vores have og nyder den. Lad haven være vild der skal nydes, den behøver ikke at være “friseret” og perfekt, hvis der er noget der er perfekt. Tænk på naturen, dyrene og dine livs oplevelse som er i din have.
Hanne Brug kogende vand til ukrudt mellem fliserne, det er også bedre end at brænde det væk, da der ikke er brandfare ved det.
Søren Brug en mekanisk hakke eller gasbrænder
Jørgen Brug hakkeren og skuffejern
Jakob Hej jeg benytter dette smarte værktøj til hurtigt at vippe alle mine mælkebøtter og andet ukrudt med og synes det holder i lang tid efter 🙂 Gå din græsplæne igennem løbende og den står super flot uden brug af ukrudsmidler.
Lis spis skvalderkål hele april og maj, nyd derefter de flotte skærmblomster i juni.
Jesper Klør fem
Pia Kno fedt Kultiver have tit, så kommer der ingen ukrudt. Ellers må man ned på knæ for at tage op
Karsten Vi har udlagt en del af vores have ud fra devisen om “spiselig skovhave” Det vil sige en have i synergi imellem træer, buske og bunddække som alt sammen består af spiselige planter, og sammen holder ukrudt stangen.
Jytte Jeg dækker skvalderkål over med en sort plastik presning , så dræber man ukrudtet på den måde for alt ukrudt skal bruge lys for at vokse og brede sig.  Ps og plastik presningen kan jo bruges igen
Christian Vores landskildpadde Walter, spiser mælkebøtterne med stor appetit ude på/fra vores plæne
Henning Når vejret er godt, er det jo dejligt, at kunne gå/kravle og fjerne ukrudt i min grusbelagte indkørsel og min store have.
Karina Fjern ukrudt tidligt på sæsonen – så er der mindre at komme efter i løbet af sæsonen
Lone Brug flis i haven der hvor ukrudtet ikke må komme i stedet for gift
Jytte Jeg bruger en af mine flade teltplykker som jeg bruger til af fjerne mælkebøtte og mælketisler. I huller planter jeg græs, som jeg har fjernet imellem mine markstenbed imellem naboen. Resten af ukrudt kommer i min hjemmekompost. Om foråret slår jeg græsset i bund, så klarer solsorten mosset som den bruger til sin rede. Ellers bioklipper jeg hver uge,som gøder godt.
Hans Damp ukrudt i stedet for at bruge gifte. Der findes flere gode dampmaskiner på markedet beregnet til netop det.
Helle Bruger fint salt til ukrudt mellem fliserne
Karina Ned på alle 4 og hiv ukrudtet op og hvis man holder det nede og bukker sig ned når man alligevel går forbi tja så skulle det ikke være et kæmpe problem . Har kinesiske dværg vagtler i mit drivhus og de er super til at holde ukrudt og insekter væk ja selv dræbersnegle
Birgit Jeg bruger kaffegrums til mine planter, det holdet utøj rimelig væk og gøder jorden
Finn Ved brug af robot plæneklipper undgår man ukrudt
Bente Lad det stå, det forsvinder af sig selv til oktober  samtidig kan jeg bruge mælkebøtter, kløvere og andre gode ting til te og skvalderkålens flotte hvide blomster elsker insekterne, jeg spiser de friske blade, så bliver de holdt nede
Thea Kno fedt og en skuffejerne når man går en tur i haven
Ragnhild Den skal bare luges på gammel dags måde med en skubber og kløver 5
Munk Jeg gik den nemme vej, og gjorde marken økologisk
Henning Brug kogende vand
Morten Man kan fjerne de uønskede planter/ukrudt ved at bruge en skruetrækker til at nå helt ned til roden. Man kan ligeså bruge salt eller edike på de uønskede planter.
Morten Jeg ved ikke helt hvad der kan gives af gode råd, vi har bare gjort det enkelt og har været over ukrudtet i ny og næ. Til gengæld mener jeg det er en selvfølge at man ikke bruger sprøjtegifte, for at bevare grundvandet og gode vilkår til fugle og insekterne.
Carsten Foto af haven med flaget hejst samt plejebarnet som er med rundt og samle mælkebøtte fra græsplænen. Lige nu er vandslangen rullet sammen da der er kommet regn.
Christian Lad det blomstre til gavn for bierne
Marianne Jeg bruger muskelkraft til at fjerne ukrudt. Mælkebøtter stikkes, når de kommer op. Skvalderkålen kan bruges til pesto. Smager udmærket.
Kaj Ned på knæene
Karsten Vi har ” vild med vilje”
Michael Udover at fjerne mælkebøtter manuelt, så har jeg ikke fundet de vise sten.
En robot klipper er naturligvis vejen frem, men det er ikke lykkedes mig at købe en der virker 100%
Ole Brug en robotplæneklipper så ikke ukrudtet når at blive højt nok til at sprede frø.
Elin Jeg tager mine børn med ud og hive ukrudt op. Så er vi sammen og gør noget godt for det rene vand
Bettina Ned på alle 4 og fjerne det ved håndkraft.
Jeg hygger mig faktisk med at fjerne ukrudt.
En lydbog eller musik i ørerne, så går timerne nemt og hurtigt.
Bettina Mit bedste og mest effektive råd mod giftfri ukrudsbekæmpelse er kogende vand som overhældes ukrudtet. Jeg benytter mig ofte af kogende vand som er tilovers fra eksempelvis madlavning.
Jeg har den flotteste terrasse, og bruger mere tid på at nyde den med et kold glas rosé, end på at passe den.
Rådet har jeg i øvrigt lært af min mor, som altid har været stor modstander af gift.
Kristina Køb en hest eller 2 og lær at sætte pris på de blomster man ikke selv skal så og plante. Som barn kunne jeg bruge oceaner af tid på at lave krøllede mælkebøttestingler i koldt vand.
Jacob I vores har vi købt en masse Barkflis og lagt det i bedene rundt om buske og træer. På den måde dræber det ukrudt og giver fuglene noget at bygge rede af. Det syntes vi er et godt havetips.
Morten Skvalderkål skal opgraves og rødderne fjernes. Det er den eneste måde jeg er lykkedes med
Anders Knofedt når man luer med rive og skuffejern
Claus Gå i haven og fjern uønsket ukrudt med håndkraft, derved sikrer du miljøet mod gift og din krop får motion 🙂
Svend Erik Brug et godt hakkejern.
Hassan Slå græs rettidig og bruge knofedt alså hænderne, der findes heldigvis mange forskellig redskaber som kan bruges til at fjerne ukrudt.
Det er jo hårdt arbejde at bekæmp uvedkomne mælkebøtter og ligende i haven, men det kan også føles godt indeni at man har gjort en god indsats og at bruge kroppen i haven er en billig motion som vores krops organer får gavn af.
Vi skal værne om det vi har og husk at det andre steder i verden hvor det ikke rander rent vand i vandhane
Tina Vær over bedene ofte… sæt musik i ørerne eller syng for naboerne
Heidi Mos i græsplænen
Fjern mos i plænen med en rive og klip ikke græsset kortere end 5 cm.
Græs trives ikke i skygge, men det gør mos.
Leila Nyd haven imens der luges ud i det man ikke vil lade gro, men mest af alt lad så meget gro, som det er muligt. Nyd haven, tag det ikke som en arbejdsopgave.
Jensen Hånd lugning og hakke. Kommer ud i den friske luft og nyder sin have samtidig.
Pia Spis mælkebøtte og skvalderkål, tages med håndkraft, mos tja klip græsplænen lige højt nok til at mos dør ud, efterså med græsfrø hvis du vil have en græsplæne. Ellers lad ukrudtet og græs gro så bier mv har noget at spise og lav evt en sti igennem haven
Annie Jeg har nu i flere år stukket ukrudt op i plænen med en kniv. Det giver et godt resultat, motion og tilfredshed, da der ikke bruges gift (og penge på det). Et gammelt råd, men det virker stadig. I øvrigt stikker jeg ukrudt op i det meste af haven
Mark Ukrudtsdug/bølgepap, 5 cm bark, systematisk klipning af græs mindst engang om ugen. Plus afskærmning af have med levende hegn, så ukrudtsfrø ikke blæser ind fra marker.
Finn Bunddække holder ukrudtet væk.
Stefanie Jeg er glad for at jeg har udlagt noget af græsplænen til vild, med en slået sti rundt om. Mine bede gror sammen så der ikke kommer andet flyvende. Skvalderkål holder jeg nede ved at rive det af, spise det i pesto, og ellers have planter som overskygger den.
Niels Ole Nyd ukrudtet og se hvordan det skifter igennem året og hånd lug bedet når det bliver for meget.
Sabina Jeg stikker mælkebøtter og fjerner andet ukrudt grundigt lige når det begynder at komme frem i foråret. Det eneste jeg bruger er haveredskab til at stikke mælkebøtter, en rive og et par havehandsker. Det betyder at der ikke kommer ret meget resten af året, når jeg har gjort en indsats lige når det begynder at komme frem.
Karen Ryk ukrudtet op, med rod, og undgå at sprede frøene.
Linda At elske ukrudt og lave en naturhave  Det giver masser af insekter og fugle i haven
Kent Kom godt i bund med uønsket vegetation i foråret så er det nemmere at holde ryddet i løbet af året, og så ændre holdning til hvad der må gro i haven.
Ane Lav haven om til vild med vilje bede
Finn Ved håndkraft og det skulle være sund.
Bente Brænder ukrudtet med en gasbrænder der hvor det er muligt.
Renate Rugbrødsmotor virker fint her og skvalderkål er smuk bunddække og godt for insekter
Carina Have en masse gode bunddækkens planter og stauder i bedene. Disse giver også skønne blomster som er til gavn for bierne
Peter Det gælder om at have områder, øer, hvor du lader haven vokse vildt. Så er der mindre m2 have, at luge ukrudt i. Dækbark rundt ved hækken holder også det meste ukrudt væk.
Anita Det kogte vand fra kartofler/pasta mm hældes ikke i vasken, men på ukrudtet imellem fliserne
Trine-Sofie Jeg hylder mit ukrudt, jeg synes de pynter i græsset. Jeg synes, haven er fin når græsset er kanter af, fliserne er fejet og solen skinner
Karin Sørg for ikke at have bar jord i haven, men lad bunden under buske og mellem stauder være fyldt med bunddækkende planter.
Mellemrum mellem fliserne får en tur med gasbrænderen eller kogende vand. Eller luges med en kniv. I så fald anbefales at lytte til en god lydbog eller podcast, så kan det faktisk være ret hyggeligt
Karin Knofedt
Alis Lad ukrudtet gro til glæde for fugle,og specielt bier som er blandt uddøende arter, uden dem ingen bestøvning dvs. Ingen frugt. Græshopper elsker at musicere i en have uden gift.
Min opfordring: Kom tilbage til naturen DET GIR’ LIV.
Jonas Vi har 200 kvm. “Vild med vilje” i forhaven, hvor der er blomstereng.
Omkring huset har vi bedkant med ukrudtsdug og graniskærver der kræver minimalt arbejde.
Derudover tager indkørslen, med lidt godt vilje en halv times tid at ordne og de andre bede i haven kræver blot lidt gammeldags ukrudts fjerning.
Alle bede bliver etableret med ukrudtsdug og skærver som ikke belaster miljøet og resten nyder vi som det er.
2000 kvm. grund og vi har aldrig brugt sprøjtemidler.
Tine Ukrudt er også blomster, når man først lærer dem at kende.
Lær at se det smukke i ukrudtet.
Jette Hiv ukrudtet op med rødderne, det giver gratis motion i arme og hænder og er helt giftfri
Jytte Til uønsket ukrudt, f.eks. mellem fliserne, brug kogende vand, så koges rødderne og ukrudtet visner.
Inge Lise Knofedt
Lene Lad ukrudtet stå og spis det du kan
Finn En rigtig god robort plæneklipper, til græsplænen , ellers på knæ i bedene og under hækken, det skal bare holdes vedlige, flisegange skal bare vaskes og skrubbes. Kan desværre ikke finde ud af at sende billeder, men flaget er hejst, i rønnebærparken
Bodil Vores have er med masser af træer, buske, vedbend m.m. og der er stort set ingen bede med bar jord. Planterne i bedene står relativt tæt og dækker dermed jorden. Ukrudt i bede fjernes altid med håndkraft.
Grenaffald fra haven bliver neddelt og flis bliver fordelt under buske mm.
I et hjørne bag nogle store store rhododendron lægges græsafklip og hjørnet henstår “vildt” med ukrudt mm.
Vores fliser er ikke pæne, der er alger og ukrudt i revnerne. Det værste ukrudt fjernes med håndkraft og ukrudtsbrænder og resten lader vi være. Vi accepterer at fliserne ikke fremstår pæne.
Synnøve KNOFEDT OG UDHOLDENHED!
Dennis håndkraft- tidskrævende, derfor vil det være rart med en robot plæne klipper
Jonna Har I masser af år haft vild med vilje have..oceaner af krudt og ukrudt i de fineste farver..og masser af fuglefløjt …et nemt råd at følge
Maj Vi luger det væk som ikke skal være i haven. Og ellers sørge vi for at plante tæt, så de planter vi ikke ønsker ikke kan få plads.
Aase Har lige fået anlagt hele haven med ny græsplæne og fliser. Bedene skufler jeg helst en gang om ugen, for at hold det værste ukrudt væk. Ingen sprøjtemidler der.  Flaget “Rent land, rent vand”, kommer til at fungere som dug på mit nyt havebord. Det vel “veje” på bordet hele sommeren.
Karen Tolerer biodiversitet og lug det væk, du ikke kan tolerere.
Eigil Få fuglene til at give en ” hånd med ” i skadedyrsbekæmpelsen ! Det er da ikke helt pip ! Sæt fuglekasser op og gør haven attraktiv for fuglene, der kan være med til at holde ” skadedyr ” som møl og natsværmere væk fra eventuelle frugttræer, og tage myrer på terrassen, inden de finder vej til noget sødt inden døre.
Mathias Jeg spiser så meget af ukrudtet som der kan lade sig gøre 🙂
Eller går på knæ og fjerner dem med hånden.
Morten Nyd den vilde natur, istedet for at begrænse naturen med sprøjtegift!
Jørgen Gasbrænder/ukrudt optager fra Fiskers !
Inga Der er mange gode måder og holde haven ren på knofedt og gå en tur bug dig og tage ukrudt op, det er også motion og så er der det med en del planter kan bruges som sprøjtemiddel når de har stået i vand , læs om det på hjemmesiderne hilsen Inga og god sommer med dejligt flag at se på hver dag
Bente Brug kogende vand. Absolut intet der forurener
Morten Masser af skvalderkål- super mad og flot bunddække – du skal havde det midt i din græsplæne så kan du slå det med plæneklipperen så det ikke spreder sig med rodskud og ligeså med blomsterne så det ikke spreder sig med frø
Anna Mit råd er: Accepter lidt ukrudt i haven.
Kan du ikke det – så er rådet gode haveredskaber og arbejde i haven. Nyd det
Frederik Efter en god omgang regn, når jorden er lidt blød, så har jeg held med at fjerne mælkebøtter og lignende med en mælkebøtte fjerner og/eller en lang skruetrækker – så kommer hele roden med
River herudover ukrudt op med roden
Efterså / fyld hullerne med forspiret græs fra en trillebør
Forspiret græs laves ved at blande lidt muld / plantejord og græs – rigeligt med vand og en klar affaldspose henover for at holde på fugten
Så kommer græsses hurtigere end nyt ukrudt kan nå at etablere sig
Henriette Skuffejern, knofedt og hårdt arbejde.
Christian Brug lidt tid en gang i ugen, hvor man lige fjerner ukrudt med hænderne og rive. Så er det nemt at holde det nede, og det virker ikke uoverskueligt.
Er man slet ikke havemenneske, så indret haven efter det. Ellers bliver det hele en træls pligt at gå i haven.
Jonas Vil bruge min nye robot jeg vinder her
Helle Vi har en robotplæneklipper, som vertikal skærer, det holder ukrudtet væk fra plænen.
Paul Brug lidt salt i stedet for ukrudtsmiddel
Michael Håndkraft, havehakke og kultivator
Katiuscia Lad naturen stå i fred.
Brug et kniv,eller andre udstyr du kan finde på market, til at fjerne det uønskede “ukrudt” med hele rødderne.
Lær at leve med en ikke perfekt gårdsplads.
Marlene Man kan komme alt sit ukrudt til livs, ved at gå i gang med håndkraft. Ned på knæ, og så ellers bare i gang. Det er ‘kun’ den første gang rundt i sin have, at det trælse og besværlige arbejde ligger. Derefter skal man blot vedligeholde sit arbejde, og på den måde kan man bedre overskue sin have og fjerne det nye ukrudt der eventuelt kunne være kommet i mellemtiden. Det er i hvertfald sådan vi arbejder herhjemme.
Jørgen I kampen mod bladlus bruger jeg, udover de traditionelle råd, regelmæssigt et afkog af løg- og hvidløgsskaller der får insektet til at forlade planten. Dette råd fik jeg fra en polskuddannet have- og landbrugsekspert.
Desuden har jeg aldrig fundet behov for at købe eller anvende giftige stoffer i min have. Det er afstressende at fjerne ukrudt manuelt i det tempo tiden og kroppen tillader mens man samtidigt får frisk luft og lidt sol i ny og næ .
Marianne I min 2000 m2 store have er der plads til alle planter og ukrudt er kun en plante man ikke har lært at kende endnu. Det jeg ikke kan lide – det graver jeg op og jo mindre bar jord der er jo mindre skal jeg gå og pille i.
Daniel Fjern ukrudt så tidligt som muligt. Slut vinter start forår. Derved undgår man ukrudtet spreder sig, og derfor langt nemmere at holde nede resten af sæsonen.
Lica Det kogende vand fra kartoflerne hældes ud over ukrudt imellem fliserne.
David Mælkebøtter, kan man nemt fjerne med et mælkebøtter jern, eller så knips hovederne af så bliver de stresset. Mos hvis du klippe ofte 3-4 gange i ugen og giver den rigtige mængde gødning. Skal det nok komme væk. Her kommer en robot klipper ind i verden den vil jo gøre den face meget nemmere.
Held og lykke med at sprede budskabet 😉
Anita Lurer oftere så er det også nemt at komme igennem.
Torben La`vær og sprøjt, slå hellere hyppiere.
Krista Inden ukrudtet har taget magten, og det hele virker uoverskueligt, så gør det til en vane at bukke dig ned og fjerne lidt af det, hver gang du kommer forbi.
Lars Hold det meste af haven vild med vilje. Så skal du kun vedligeholde et mindre område for ukrudt.
Birgitte Stå græsset ofte, så nedkæmper du ukrudt i græsplænen. Så det vil være perfekt med en robatplæneklipper.
Pia Slå græs med robotplæneklipper og ukruds frø når ikke at blive dannet. Fyld flisefuger op løbende med stenmel, så frø ikke får lov til at få godt fat imellem fliserne eller blæser væk.
Katarina Det bedste er at acceptere og elske naturen. Hvis dette er umulig, fjern ukrudtet eller bland den med andre blomster.
Anette Vi begynder allerede, når vi ser de første uindbudte grønne spirer. Vi går ned på alle fire og “plukker” ukrudtet og samler det i en spand langs afsted. Og holder det ved lige resten af sæsonen, når vi går ture med vores kat i haven. Så er det ikke så slemt at passe henover sæsonen. Ukrudt mellem fliser hælder jeg kogende vand på – det er effektivt, men der skal mange kander til!
Jeppe Lad din have være i fred og nyd den som den er.
Martin Gøre den vild og være lidt mere ligeglad med ukrudtet
Michael Først vil jeg efterlyse forståelsen af ordet ukrudt. For mig er det især skvalderkål og mælkebøtter men jeg ved at der er mange der bruger begge i salat, m.v. og begge planter bidrager vel også til biodiversiteten.
Skulle jeg absolut tage kampen op for, f. e., at give plads til andre planter, da ville jeg aldrig drømme om at købe eller at anvende giftige midler for at blive fri for ukrudtet.
Jeg vil, i stedet for, slappe mentalt af og give mig selv lidt motion ved at reducere mængderne af de uønskede planter manuelt og gerne i fællesskab med naboer da ukrudtet ikke respekterer grænser som et hegn eller en hæk.
Samtidig får vi et hyggeligt samvær.
Dirk Rigeligt med jern (hakke) efter behov.
Start tidlig i forår til sent efterår.
Lærke
Heidi Gå en aften runde på 30 min en gang i mellem for at undgå ukrudt.
Peter Lad plænen få ro indtil græsset er kommet i en god vækst, typisk i marts – april.
Mælkebøtter: et gammelt stemmejern – skråt ned og op med roden, gentages en uge senere da restroden kommer igen, men derefter plejer det at være ovre.
Mos i plænen: Brug riven i april lige før der evt. gødes, – een gang om året er som regel nok, hvis man gør det årligt.
Klip plænen i foråret og hen over sommeren, 2 gange i ugen. I efteråret kun 1 gang og så gerne en gang kalk som kvæler evt. rester af mos.
Lad plænen få ro efter midten af oktober.
Gør plænepleje til en rutine og nyd både arbejdet og resultatet.
Martin Bruge højtryksrenser til at rense din flise, i stedet for at bruge kemikalier
Arne Luge og husk ved ofte at arbejde i jorden holdes ukrudt nede
Margit Hakkejern og på knæ for at luge
Tine Fjern ukrudt med en kniv
Flemming Spray eddike* over ukrudtet det vidner væk så, nemt og billigt
Ann kogende vand. Det virker hver gang
Louise Vi har en bramme i haven, som vi lader vokse vildt. Så holder vi kanterne skarpe for at det ser bevidst ud.
Godt med bunddække planter og visse steder med flis og granitskærver. Det er ren meditation at luge ukrudt og hvis der gøres lidt jævnligt så er det til at overkomme. Og så bare accepten af, at ukrudt bare er en del af livet som haveejer. Og så er bierne jo glade for blomster – også selvom det er fra ukrudt
Flemming Jeg fjerner vores ved hånden kræft og hvis der alligevel skal komme nogle i blomst, så fjerner jeg lige hurtig blomsten.
Ania Robotplæneklipper – jævnlig bioklip holder ukrudt, mos osv videre væk og giver en flot græsplæne
Edith God fingerkraft- spids lille skovl og en græstrimmer
Svend Tænk mere på en varieret natur og mindre på ensrettet kultur
Niels Klip græsset så tit som muligt, det kan ukrudtet ikke li.
Irene Dæk jorden med planter og stik mælkebøtterne i plænen – eller elsk dem og Bellis
Majbritt Her lader vi mælkebøtter og skvalderkål stå. For bierne og insekternes skyld. Resten bliver hevet op, hvis det er grimt ukrudt.
Sabina Jeg koger vand i elkedlen og så hælder jeg vandet ned på mælkebøtterne i græsplænen – på den måde slipper jeg for mælkebøtter uden at sprøjte og uden at ødelægge græsset
Anette Efter lugning udplanter (genplanter) jeg de mest ønskede “ukrudt” jeg har, som bl.a. er vedbendbladet torskemund.
Dertil lader jeg krydderurter som mynte, citronmelisse og merian bredde sig som bunddække og udfyld.
Alexander Brug kogende vand på ukrudt, og vand og grøn sæbe-blanding på nogle planter.
Helle Jeg sprøjter slet ikke min have, da jeg har fugle og pindsvin i den
Det er ikke nødvendigt at sprøjte, brug lidt håndkraft – husk ukrudt er også en plante
Anders Brug knofedt og lugejern og evt ukrudtsbrænder på fliser.
Rasmus Slap af med at det skal være perfekt……ellers er det gang i skuffejernet i april.
Jan Til rensning af fliser bruger jeg en kwern greenbuster i stedet for at sprøjtegifte. Det gør jeg for at passe på miljøet 🙂

 

*Eddike er ikke tilladt

Mange foreslår brug at sprøjte eddike på ukrudtet. Ifølge Miljøstyrelsen er eddike ikke godkendt til bekæmpelse af ukrudt. Det kan du læse om her: https://www.bolius.dk/maa-du-bruge-eddikesyre-som-ukrudtsmiddel-35665